O Festivalu

Splitski je festival jedan od najpoznatijih glazbenih festivala na ovim prostorima i jedan od značajnijih simbola grada pod Marjanom, koji je kroz svoju povijest ostavio ozbiljan trag u hrvatskoj glazbenoj industriji. Izmjenjivala su se kroz godine različita domaća i strana imena, organizatori i lokaliteti, ali dobre su pjesme uvijek pronašle put do svojih slušatelja. Strastvena je Dalmacija više puta pokazala svoje neiscrpno izvorište kreativnosti, a upravo je Mediteran kreativna inspiracija različitim umjetnicima.

Publica Splitski Festival

Cilj nam je prepoznati i povezati mlade talente i iskusne glazbenike te Prokurative načiniti mjestom njihovog okupljanja i promocije. Poštivanjem tradicionalnih, želimo stvoriti i nove umjetničke vrijednosti koje će Splitskom festivalu dati dodatni sjaj i načiniti ga zanimljivijim i sadržajnijim, a iznad svega prilagođenijim različitim generacijama i vremenima u kojima živimo.

Prvi Splitski festival održan je davne 1960. godine, kada se na bazenima POŠK-a spojila moda i glazba. Kroz dugu festivalsku povijest, na Splitskom je festivalu izvedeno više od 900 skladbi najznačajnijih domaćih autora, u interpretaciji najpoznatijih imena domaće glazbene scene. Jednako tako, davne 1967. godine Festival se seli na Prokurative, gdje se održava i danas.

Bio je to najutjecajniji i najprestižniji festival na ovim prostorima na kojem su nastupala i pobjeđivala najvažnija imena domaće glazbene scene poput Tereze, Olivera, Kiće, Vice, Arsena, Radojke, Ibrice, Zorice, Đavola, Stijena, Dina, Gibonnija, Daleke obale i mnogih drugih. Osim domaćih zvijezda, na pozornicama Splitskog festivala nastupala su i međunarodno slavna imena poput Claudia Ville, Domenica Modugna, Gina Paolija i Ive Zanicchi te The Shadowsa, Lordsa pa i Holliesa. Festival je tada u potpunosti bio integriran u život grada i bilo je važno biti njegovim dijelom.

Danas je neko malo drugačije vrijeme, ali unatoč svim promjenama, vjetrima i olujama Splitski festival je opstao i dalje živi. Želimo mu dug vijek, da bude još bolji i jači, na ponos svojim građanima i svima onima koji su ga stvarali i ostavili nam ga u „dotu“ da ga čuvamo i pazimo.

Prokurative Split

S poštovanjem i zahvalnošću treba čuvati tradiciju i uspomene, stvarajući istovremeno neke nove stihove i note za buduće generacije koje će ih rado pamtiti.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija. Klikom na “Prihvaćam” pristajete na korištenje svih kolačića.