Blog

Nima Splita do Splita

19/01/2023
Nima Splita do Splita

Kažu kako je glazba ogledalo stanja u društvu, ali istovremeno je univerzalni jezik koji dopire do ljudskog srca i duše u različitim okolnostima. Dobra je pjesma poput vode koja uvijek pronađe svoj put prema vani, bez obzira na prepreke ili pomagala.

Da, dobra pjesma uvijek nađe put do ljudske duše, tu se ugnijezdi i zaživi vječno. Upravo je to osnovni motiv koji me potaknuo da se okušam u organizaciji Splitskog festivala. Potraga za nekim novim stihovima i notama optočenim zlatom, koje će dugo živjeti s nama i uz nas, razveseljavati nas, nasmijavati, naježiti, a ponekad i dirnuti do suza. Pokretačka je to snaga koja me svakodnevno tjera da tragam za nekim novim pjesmama i da im pomognem ugledati svjetlo dana na jednoj od najljepših festivalskih pozornica – splitskim Prokurativama.

63. Splitski festival bit će satkan od raznolikih glazbenih događanja tijekom sedam ljetnih večeri, ali najintrigantnija, i splitskoj publici najzanimljivija, sigurno je završna natjecateljska večer novih autorskih pjesama. I osobno mi je to najveći izazov jer želim da posebno te večeri Prokurative budu okupljalište ljubitelja i stvaratelja glazbe. Nekih novih, mladih i nepoznatih lica koja dijele pozornicu s iskusnim i eminentnim imenima hrvatske glazbene scene. I meni je kao glazbeniku ovaj festival uvijek bio puno više od samog nastupa. Bilo je to mjesto susreta na kojem smo svi mi željeli biti i susretati one kojima smo se divili.

Takav festival želim svom gradu, mjesto okupljanja svih generacija, užitka, dobre zabave i prije svega mjesto stvaranja dobrih i kvalitetnih pjesama. To su jedini kriteriji kojima se vodim i kojima ću se voditi na ovom putovanju. Osim po mom rođenju, godinu u kojoj sam se rodio moji su roditelji pamtili po pobjedničkoj pjesmi Splitskog festivala, Terezinoj spektakularnoj izvedbi „Nima Splita do Splita“. Od tada do danas, ovaj je festival iznjedrio nebrojene hitove i uveselio mnoge duše.

Tereza Kesovija “Nima splita do Splita”Tereza Kesovija “Nima splita do Splita”

Imao je svojih boljih i lošijih izdanja, mijenjao je lokacije, izmjenjivali su se organizatori, izvođači, autori, publika, ali dobre su se pjesme prenosile iz generacije u generaciju. One ne stare, naprotiv, ostaju i žive, a sa njima i oni koji su ih stvarali.

Ne bi mu se reklo, ali naš je Festival ozbiljno zagazio u sedmo desetljeće i nije se „štufao“, nego nas i dalje uveseljava svojim dalmatinskim šarmom, stihovima i notama. Nekad je više melankolije, a nekad žestine, ali pjesma je uvijek iskrena i iz srca. Iz ljubavi prema glazbi, gradu u kojem sam rođen i Dalmaciji koju dišem, potrudit ću se da ovogodišnji Splitski festival bude još jedan u nizu onih koji će se pamtiti. To dugujem Vama, vjernoj festivalskoj publici, ali i svima onima koji su ga godinama stvarali i uzdizali. Hvala im na tome!

Pred nama je puno posla, ali vjerujem i puno lipe glazbe u kojoj ćete uživati. I za kraj ću parafrazirati stihove pobjedničke pjesme iz godine mog rođenja, jer nima festivala do Splitskog festivala.

Vidimo se i ove godine na Prokurativama.

Stivi

Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija. Klikom na “Prihvaćam” pristajete na korištenje svih kolačića.