Novosti

Predstavljamo članove stručne komisije za odabir skladbi završne natjecateljske večeri

20/03/2023
Predstavljamo članove stručne komisije za odabir skladbi završne natjecateljske večeri

Ovogodišnji natječaj za odabir skladbi završne natjecateljske večeri Splitskog festivala, koja se održava 2. srpnja 2023., privukao je 166 autora koji svoje glazbene uratke žele premijerno predstaviti publici na festivalskoj pozornici na Prokurativama.

Za odabir skladbi bila je zadužena stručna šesteročlana komisija, koja je preslušala sve pristigle pjesme te prema svom osobnom doživljaju i iskustvu, poštujući kvalitetu cjelovitog glazbenog djela, procijenila umjetničku vrijednost prijavljenih skladbi i odabrala one najbolje.

Ocjenjivanje skladbi odvijalo se u dva kruga. U prvom je krugu svaki od članova komisije samostalno preslušao i ocijenio pristigle skladbe. Zbrajanjem pojedinačnih ocjena, odabrano je četrdesetak pjesama među kojima se u drugom krugu odabralo 22 najbolje skladbe u kojima će splitska publika moći uživati u završnoj natjecateljskoj večeri Splitskog festivala 2023.

Šesteročlanu stručnu komisiju čine glazbeni producenti Damir Dado Marušić i Remo Cartagine, glazbenici Dado Topić i Miron Hauser te glazbena urednica Radio Splita Ninoslava Zorica, na čelu s umjetničkim ravnateljem festivala Stevom Stivijem Vučkovićem.

Damir Dado Marušić

Damir Dado Marušić od ranih 90-ih radi kao glazbeni producent, aranžer i majstor tona u splitskom studiju Deva. Tijekom svoje karijere producirao je od klapske pjesme do heavy metala, a radio je, i još uvijek radi, s mnogim popularnim imenima hrvatske glazbene scene. Među brojnim radovima napravljenim u njegovom glazbenom studiju, kao najdraže ističe 'Getanin' Harija Rončevića, Gibonnijevu 'Temperu' i 'Refužo' grupe Dalmatino.Remo Cartagine bio je basist i jedan od prvih članova legendarne grupe Aerodrom, a svirao je i u grupi Azra. Kao glazbeni producent surađivao je s bendom Big Blue, Renatom Metessijem, Mineom, Goranom Karanom i Stividenima. Remo je dugogodišnji aktivni član grupe Vagabundo, pratećeg benda Gorana Karana.

Dado Topić

Dado Topić poznati je skladatelj, tekstopisac, aranžer, gitarist i pjevač koji iza sebe ima respektabilnu glazbenu karijeru. Između ostalih, bio je član bendova Dinamiti, Korni grupa i Time s kojima je otpjevao jednu od najljepših balada s ovih prostora „Da li znaš da te volim“. Tijekom svoje karijere dvaput je nastupio na izboru za pjesmu Eurovizije i to s poznatim hitom 'Princeza' 1984. te 2007. s pjesmom 'Vjerujem u ljubav', s kojom je predstavljao Hrvatsku na Eurosongu.

Miron Hauser

Miron Hauser najmlađi je član komisije, jazz trombonist, dirigent i kompozitor. Od 2011. stalni je član Jazz orkestra HRT-a, a imao je priliku svirati s eminentnim svjetskim jazz glazbenicima. Pet godina je bio stalni član popularnog hrvatskog pop-sastava Jinx i surađivao je s brojnim hrvatskim glazbenicima poput Olivera Dragojevića, Nine Badrić, Natali Dizdar i Gibonnija.

Na našoj web stranici koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najrelevantnije iskustvo pamćenjem vaših preferencija. Klikom na “Prihvaćam” pristajete na korištenje svih kolačića.